torsdag 29 december 2011

95 teser, I

Som ni kanske vet har jag beslutat mig för att hoppa på projektet om 95 teser, som Magnihasa har dragit igång. En öppen salong att prata om föråldrade idéer.

Dagens tes lyder:
Markets are conversations.
Man har ju länge undrat vad den däringans så kallade "marknaden", ni vet det där bindgalna monstret som förstör vår ekonomi, är för något. En konversation?

Ja, faktiskt. En konversation mellan aktörer som var och en är ute efter egna vinster. En konversation där ingen bryr sig om vem eller vad som hamnar i kläm, ingen funderar över de långsiktiga konsekvenserna av att bestraffa ett företag för ett dåligt kvartal, eller av att bygga luftslott av billiga lån.

Men marknader behöver ju inte vara något så abstrakt, det kan ju också vara något mer konkret; marknader för specifika produkter.

Där vi köper en produkt och därmed säger att "jag tror det här är en bra produkt", och "den här produkten passar nog mina behov bättre än de konkurrerande". Om det nu finns några konkurrerande.

Man kan också säga att du och jag konverserar just nu, även om konversationen för ögonblicket är lite enkelriktad.

Utgör vi då en marknad? Mja. Det känns för min del som att det räcker med implikation i den första riktningen.

Jag kommer sannolikt att angripa de övriga 94 teserna som jag angripit denna — en kort blänkare med lösryckta reflektioner.


Edit: Jag har som ambition att tagga alla inlägg i den här serien med "95teser". Påminn mig gärna om jag missar nåt.