söndag 3 november 2013

Recension: "Little Brother" av Cory Doctorow

Normalt sett brukar mina bokrecensioner hamna på min opolitiska blogg, men den här känns mer rätt att lägga här, och jag tror det kommer att framgå varför.

Det är en utmärkt bok, historian som berättas är bra, man gillar huvudpersonen, man engageras i handlingen. Jag kan redan på dessa grunder rekommendera den varmt.

Men det är något mer med den här boken.

Det är inte en fantasybok, ingen science fiction, möjligen en skräckis/thriller. Men det finns inget övernaturligt eller så. Det är en mycket realistisk bok.

Och det är det som är dess styrka: den beskriver en historia som mycket väl skulle ha kunnat hända, och som fortfarande kan det.

Boken gjorde mig arg. Den gav mig ångest. Jag har nog till och med förlorat någon natts god sömn.

Det är inte så att jag vill plåga dig med jobbiga böcker. Men det är så att frågorna som den avhandlar är så otroligt viktiga att jag ändå vill be dig att läsa den. Och, även om man blir arg, ledsen, trött och whatnot så är det till syvende och sist faktiskt en bra bok, viktiga frågor eller ej.

Den lär oss många nyttiga lektioner om varför massövervakningen är en så otroligt viktig fråga.

Jag vill inte be dig att rösta på något särskilt parti. Jag vill inte ens be dig att tro på att den här boken är realistisk eller att det som beskrivs i den lätt hade kunnat hända i verkligheten, eller att det fortfarande kan hända.

Allt jag vill är att du läser boken om du inte redan har gjort det, och lär dig varför det är skit samma hur rent du tror att mjölet i din påse är.

Boken finns att köpa eller ladda ner gratis på författarens egen hemsida, och har en uppföljare som heter "Homeland".

Se till att läsa den nu. Ok?