onsdag 20 februari 2013

Hur fanatiska är vi?

Han bad en bön till gud. Han tänkte att nu må det bära eller brista, måtte jag snart vakna upp i paradiset, som martyr, som utlovat.
Så började han hoppa jämfota ut i minfältet.
Jag har en bekant som tjänstgjorde som soldat i kriget mellan Iran och Irak. Någon gång kom ämnet religion upp, och han deklarerade genast att han hatade religion. Och han motiverade det med att han sett människor hoppa jämfota ut i minfält för att de trodde att de skulle komma till paradiset om de då dog.

Det är ett exempel på var man kan hamna när man har en fanatisk syn på tillvaron, i det här fallet fanatisk religiositet.

Men fanatism kan vara av andra slag. Exempelvis politisk.

Piratpartiets styrelse har nyligen mottagit hotbrev från den s.k. Rättighetsalliansen, som, på grund av den lagstiftning vi vill ändra, anser sig kunna idka utpressning mot ett politiskt parti, som inte ägnar sig åt någon olaglig verksamhet.

Piratpartiets styrelse har dessutom, som en liten "bonus", fått närkontakt med partiets fanatiker.

Jag har tidigare skrivit spaltmeter om hur Piratpartiet inte är ett liberalt parti. Jag borde kanske varit tydligare med att vad jag menade var att Piratpartiet inte är ett extremliberalt parti.

Lika lite som vi är extremhöger eller extremvänster eller extrem-(stoppa in vad fan som helst).

Vi är inte extremister.

Vi förväntar oss inte att våra representanter ska hoppa ut i några minfält, vare sig bokstavligen eller bildligen.

Vårt raison d'être är att vi vill skapa ett mänskligare samhälle.

Då måste vi börja med att vara mänskliga mot varandra.

Och det börjar med att inte kräva av våra styrelsemedlemmar att de ska hoppa ut i minfältet för vår skull.

Att stå för våra åsikter är en sak. Att begå harakiri för dem är förvisso ett sätt att visa att man menar allvar, men det är ett väldigt dumt och onödigt sätt. Dumt för att det blir som lite svårt att fortsätta verka för sin sak efteråt. Onödigt för att det inte är det enda sättet att stå för sin åsikt.

Vi kan hitta bättre sätt att stå för våra åsikter. Det vi måste göra nu är att stötta varandra i stället för att springa fiendens ärenden och ägna oss åt interna bråk.

Låt oss t.ex. se om vi kan hjälpa styrelsen att betala eventuella böter/andra kostnader genom något slags crowdfunding-projekt. Ett sådant projekt kan ge oss otroligt mycket goodwill.

Där har du ett bättre sätt att visa vad vi står för. Kan du komma på något mer?


Edit: mer läsning (kommer att uppdateras lite då och då):


Tidningar/nyhetsartiklar:

"Lokal"media:

"Riks"media:
Metro: http://www.metro.se/nyheter/piratpartiet-uppmanas-att-stanga-the-pirate-bay/EVHmbt!TDFyY2804LcOo/  (observera att länken är bruten)Länkar på Engelska:Bloggar:

Styrelse/Ledning:

Andra Bloggar: