onsdag 27 februari 2013

I efterdyningarna

Här finns ett fint pressmeddelande från Piratpartiet, som sammanfattar hur det gick till när The Pirate Bay bytte ISP från Piratpartiet i Sverige till Piratpartiet i Norge och det Katalanska Piratpartiet.

Det är inte särskilt långt eller svårläst, formuleringarna är raka och pedagogiska, det finns inget som är krångligt eller svårt att förstå.

Att prasselmedia och upphovsrättsindustrins företrädare skriver att Piratpartiet "vek sig" och att Piratpartiet "stryper internet" för The Pirate Bay är inte att förvånas över; de lever i sina världar och agerar därefter, på gott och ont. I det här fallet på gott, för att Piratpartiet får publicitet, och på ont, eftersom det de skriver blir lögn och förbannad dikt.

Men att pirater ägnar sig åt samma retorik känns riktigt pinsamt. Ska det vara så otroligt svårt att ta reda på enkla basfakta? Det enda som krävs är att man läser pressmeddelandet.

På vilket sätt menar man att Piratpartiet eller dess styrelse har "vikt sig" eller "strypt accessen" när varken Piratpartiet som parti eller dess styrelse hade något att säga till om i det tagna beslutet?

Det var The Pirate Bay själva som valde att byta ISP. Ett beslut som varken Piratpartiet eller dess styrelse deltog i eller hade makt eller rätt att påverka. Det var The Pirate Bay som tog beslutet. Ingen annan.

Ett mycket bra beslut om någon frågar mig.