söndag 19 januari 2014

Fascister! Bolsjeviker!

Tänk dig att det kommer någon och säger "amen vafan de där jävla borgarbrackorna i alliansen, det är ju bara fascister allihop!"

Jag tror nästan vi alla kan se en stereotyp framför oss, som yttrar de orden.

Vad lämnar det dig med för känsla?

Här har vi en, som vet vad han pratar om och kan sin politik?

Eller om vi vänder på steken lite: tänk dig i stället att någon kommer och säger: "de där jävla sossarna, det är bara bolsjeviker, hela högen!"

Jag tror nästan att vi alla kan se en stereotyp framför oss igen. En annan stereotyp än förra gången, förvisso, men likväl en stereotyp.

Och vi ställer oss återigen samma fråga: förefaller det som att vi här har en balanserad person med en saklig och korrekt politisk analys på sina läppar?

Då kanske vi är redo att ta oss en titt på ett annat fenomen: Feminism.

De där feministerna är ju, som bekant, galna manshatare allihopa. De vill alla lägga den kollektiva skulden för allt som är fel på alla män eller en godtycklig man som råkar komma i deras väg.

Eller hur?

Eller nä. Kanske inte, va?

För de där feministerna är ju tjejen före dig i kön, damen i tunnelbanan, den där snyggingen på krogen, expediten i kiosken, servitrisen på fiket, rösten som svarar i telefon hos Telenor, din syrra. Din mamma. Din tjej/sambo/fru, om du har en.

Okej, någon av dem kanske är nöjd med sin lott. Men jag tror de är ytterst få. Och den kvinna som inte är nöjd med sin lott, är, vare sig hon gillar ordet eller inte, feminist.

De där extrema feministerna, som faktiskt hatar män, de finns. Visst är det så. Men de allra flesta feministerna är, som Bengt Westerberg, inte manshatare eller galna extremister. Bara vanliga kvinnor (och män) som försöker få sina liv att gå ihop.

Jag länkade den förut, men du får en länk till här för att slippa leta; läs gärna Wikipedias artikel om feminism, så att du åtminstone får ett hum om vad det är, om du inte redan har det.

Att förutsätta att "feminist" är synonymt med "manshatare" är nog egentligen lika begåvat och nyanserat som att göra "borgare" synonymt med "fascist" eller "sosse" med "bolsjevik".

Eller hur?