tisdag 3 januari 2012

95 teser, III

Dagens tes:
Conversations among human beings sound human. They are conducted in a human voice.
Öh... jaaaa? Hur skulle det annars vara?

En kanske kan tänka sig att vissa urartar till djuriska läten emellan åt. Men det är ändå mänskliga röster, hur skickliga personerna än är på att låta som något annat. Om jag skulle låta som en ko, t.ex., kan man ju fråga sig om kon då låter som en människa. Och om min röst då är mänsklig. Och det är den ju bevisligen. Men samtidigt, eh, nötig.

Konversationer kan också föras utan att ta hjälp av talet. Du hör t.ex. inte min röst nu. Faktum är att om du inte har någon aning om hur min röst låter, är det ganska normalt; det är trots allt inte så många, som har hört min ljuva stämma.

Så, om vi försöker anta att den som formulerat tesen faktiskt menar något vettigt med den? Vad skulle det i så fall vara?

Pja, om en vänder på min senaste invändning, att du (förmodligen) inte kan höra min röst just nu, så kan en kanske hävda att en bloggpost i någon bemärkelse är en röst, och i så fall en högst mänsklig sådan. Kor är trots allt klart underrepresenterade bland bloggskribenter.

Och spinner en vidare på den tanken, så kan man ju hävda att alla former av exempelvis reklam är något slags mänsklig röst. En ekonomisk transaktion är det också. Till och med varenda jävla byte som någonsin kopierats från en dator till en annan är en mänsklig röst, med det synsättet.

En mänsklig röst, som några vill tysta, av dunkla skäl.

Det är en märklig värld vi lever i.