lördag 7 januari 2012

95 teser, VII

Dagens tes:
Hyperlinks subvert hierarchy.
Eller på svenska, (hyper)länkar undergräver hierarki. Irriterande språkbruk, jag skulle hellre pluraliserat hela meningen; länkar undergräver hierarkier. Om nu inte intentionen verkligen var att hävda att länkar undergräver hierarki som fenomen. Vilket i så fall kanske är att ta i en smula för mycket.

Men, till ämnet.

Som vi skrev om igår, så är internet en arena där man alltid kan få, eller lansera, en motbild till vad än någon påstår.

Hierarkier som sådana är djupt rotade i det mänskliga psyket; vi är sociala varelser, eller om man vill vara något brutalare, flockdjur. En flock har alltid en ledare och en hierarki.

När man föser ihop ett antal människor i en grupp och ger dem i uppgift att göra något tillsammans, utkristalliserar sig alltid en sådan hierarki, och det är först när den hierarkin är på plats, som gruppen kan börja arbeta effektivt. Fram till dess går man om varandra, har konflikter, motarbetar medvetet eller omedvetet varandra. Detta beskrevs av Bruce Tuckman, en översättning av hans fyra steg, som jag saxat ur svenska Wikipedia, följer här1:
  • Forming – gruppens tillblivelse under vilken medlemmarna orienterar sig om varandra
  • Storming – ett stadium präglat av konflikterna mellan gruppmedlemmarnas olika förväntningar.
  • Norming – gruppen formar på grundval av konfliktlösningar en viss ordning och rolluppdelning
  • Performing – gruppen är genom sin utvecklingsprocess beredd att utföra en gemensam uppgift.
Dessa har under årens lopp kompletterats och utvecklats med fler idéer, men ungefär så här går det alltså till.

Detta kan hyperlänkarna knappast göra något åt. Så vad ligger då i tesen?

Jo, det hyperlänkarna faktiskt gör är att, om jag nu hittar någon information någonstans på nätet, kan jag på ett mycket enkelt och behändigt sätt dela med mig av den informationen, utan att behöva kopiera och klistra in, och, ännu värre, om jag vill attribuera källan, blir det en massa annat krångel med det hela.

Eller, att länka är inte alltid så trivialt, men det är nästan alltid trivialt för dig som mottagare att klicka på länken.

På detta vis kan man fara runt jorden några varv på några minuter och få information från höger och vänster. Jag och andra bloggare sammanställer länkar och ger dig, om du vill ha det, ett urval av information, som du inte hittar i någon papperstidning.

Den gamla, storskaliga makstrukturen — den som hade ett ben i gammelmedierna, ett ben i politikerna, ett ben i rättssamhället, och kanske några till — den kan nu utmanas på ett sätt som aldrig tidigare varit möjligt. Hyperlänkarna låter oss sammanställa information som ger en helt annan bild än den som den gamla makten vill ge oss.

Därför är alla som ingår i de gamla maktstrukturerna rädda för nätet. Detta omfattar tyvärr våra journalister, som därmed blir tveksamma till att överhuvudtaget nämna vår nya tids stora problem, med tilltagande korporativism, ökande demokratiunderskott, mer övervakning, mindre yttrandefrihet...

De är på väg att köra rakt ner i diket och tycks ha bestämt sig för att göra det med så hög hastighet som möjligt.

Det är något stort i görningen och det är inte alltid helt lätt att veta vilket ben en ska stå på. Jag vet vad jag ska göra. Jag ska stå för mina värderingar och inte låta mig luras av gammelmaktens skitnödiga retorik. Jag ska, på vad sätt jag kan, slåss för det jag håller för gott.

Kort och gott, vara en snel hest.1Jag har rättat en felstavning av ordet "orienterar".