torsdag 12 januari 2012

95 teser, XII

Dagens tes:

There are no secrets. The networked market knows more than companies do about their own products. And whether the news is good or bad, they tell everyone.
Eller, om man försöker sig på en bättre formulering som förhoppningsvis fångar andemeningen:
Folk pratar med varandra, och de har fått fler att prata med.
Jo, så är det.

För den som inte är så nätvarande, så kan den här tesen, särskilt i sin originalformulering, te sig rent lögnaktig.

Det är nämligen inte så att det effektivaste sättet att få reda på om en produkt eller tjänst är bra eller dålig är att googla och bläddra lite bland resultaten. Vilket annars ofta är ett bra sätt att hitta information.

Nej, i det här läget tycker jag att det som verkar mest effektivt är att snacka med sina kompisar, eller kompis-wannabes, lite beroende på vilket forum man väljer.

Det finns ju forum som kallas just forum, där någon postar ett ämne eller en fråga och sedan följer diskussion och/eller svar. Och det finns sådana forum för allt och inget.

I vissa forum råder extrema klimat, där finns vedertagna uppfattningar som inte får ifrågasättas. I andra forum ställer folk mer öppna frågor, får mer öppna svar, och/eller mer öppna diskussioner.

Det gäller, som alltid på det berömda nätet, att vara kritisk och ha urskillning.

Oftast är personerna som hänger och svarar i dessa forum kunniga och hjälpsamma och vill gärna bygga upp ett rykte om sig själva som just kunniga och hjälpsamma.

Och så finns det den andra stora kanalen — de sociala medierna, där man snackar med kompisar, cronies, och annat löst folk. Där finns också en del företagare som gör reklam för sig på olika vis, dels genom att på mer eller mindre lyckade vis försöka delta i själva umgänget, men framför allt som annonsörer.

Vi pratar med varandra, och är det något som är bra, tipsar vi varandra. Är något dåligt, tipsar vi varandra. Vi delar allt. Och det är något positivt.