måndag 23 januari 2012

95 teser, XXIII

Dagens tes:
Companies attempting to "position" themselves need to take a position. Optimally, it should relate to something their market actually cares about.
Mmm. Men om vi ska vara lite petiga, och börja från början.

Man kan positionera sig på tre olika sätt: man kan inta en position som ens marknad gillar. Man kan inta en position som ens marknad skiter i. Och man kan anta en position som gör marknaden förbannad.

Det finns förvånansvärt många exempel på det sista; upphovsrättsindustrin som försöker stämma, övervaka och tvinga folk att köpa deras produkter och bara köpa deras produkter — trots att det problem man säger sig vilja lösa inte är ett problem; domänleverantörer som ställer sig bakom SOPA; företag som försöker låsa in sina kunder med mer eller mindre ohederliga metoder; sociala medier och webbtjänster som samlar in data om sina användare och säljer vidare; listan kan göras lång.

Förvånansvärt nog är det många som kommer undan med det — än så länge. Vi köper iPhone och iPad, använder Facebook, köper skivor och böcker, använder Microsoftprylar... trots att vi vet. Trots att vi är arga på dem.

Men, det är inte alla som förstår att det finns något att vara arg över, och det är förstås det de lever på. Många, som bara använder sina datorer till att surfa och betala räkningarna med, står ut med Microsoft för att de tror att Linux är obegripligt, eller för att de tror att Microsoft är bättre, eller något annat som baserar sig på okunskap.

Många som tycker att iPhone och iPad är skitballa och inte förstår varför det är ett problem att man inte kan ladda ner program till sina prylar från någon annan källa än tillverkaren, som skamlöst och godtyckligt nekar applikationer tillträde till den enda källan.

Så till syvende och sist verkar det som om våra tesförfattare underskattar en liten detalj; det som är problematiskt — och därtill kan vara allvarligt problematiskt — med företagen, kan helt enkelt vara för abstrakt för att attrahera den vrede från konsumenterna som det förtjänar.