tisdag 24 januari 2012

95 teser, XXIV

Dagens tes:
Bombastic boasts—"We are positioned to become the preeminent provider of XYZ"—do not constitute a position.
Ibland undrar jag om inte några av de här teserna har som sitt huvudsakliga syfte att reta gallfeber på dem som de förefaller vara riktade till.

Eller att reta gallfeber på mig. Jag menar, ovanstående känns inte särskilt konstruktivt, som kritik betraktat?

Nåväl. Det som faktiskt står om man försöker tolka det välvilligt är att man med positionering avser ställningstagande, som yttrar sig i konkreta fördelar för konsumenten.

Som exempelvis internetleverantörer som är mer benägna att bevaka kundernas intressen än att springa upphovsrättsindustrins ärenden.

Eller telefontillverkare som tillhandahåller verktyg för att programmera om bootprogramvaran i telefonen — dvs den programvara som körs när telefonen startar. Det är en möjlighet som åtminstone SonyEricsson ger de kunder som köpt deras Android-lurar; man respekterar att maskinen tillhör köparen och säger att, ok, vill du göra det så tar vi inte ansvar för mjukvarans funktion därifrån och framåt, men om du använder det här verktyget så kan du i alla fall göra det du vill.

Det vanligaste användningsområdet för den möjligheten är att installera en s.k. "rootad" version av android, som ger användaren obegränsad makt över mjukvaran i telefonen. På så vis kan användaren ha tillgång till den senaste versionen av Android, något som annars kanske inte låter sig göras.

Detta gör också att kreativiteten bland dem som programmerar får flöda fritt på ett helt annat sätt än, säg, för iPhone/iOS, som, på grund av just detta, garanterat kommer att förlora i det långa loppet.

Och få kommer att sörja när vi väl når dit.