lördag 21 januari 2012

95 teser, XXI

Dagens tes:
Companies need to lighten up and take themselves less seriously. They need to get a sense of humor.
Jag känner mig för varje dag som går allt mer som en gammal surgubbe. Men det är inte mitt fel. Eller jo det är det, om jag nu skulle lida så överjävligt av att kommentera de här taffliga teserna så kunde jag ju enkelt låta bli.

Men det gör jag bevisligen inte.

Företag behöver sannerligen inte ta sig själva på mindre allvar; det säger sig självt. Däremot behöver de se över sin image. Det som verkade seriöst och kompetent igår, ser stelbent och taffligt ut idag.

Retorik är förvisso en gammal konst, som beskrevs redan av de gamla grekerna, men det är i första hand principerna som levt vidare till dagens samhälle; det är principerna som är tidlösa. De bilder som målades upp för Sokrates eller Platon kanske inte skulle säga oss något, eller så skulle vi kanske missförstå dem — just för att vi inte levde där och då, och inte har kontexten att sätta in bilderna i, kontexten som skänker bilderna dess skönhet och styrka.

Företagens image är retorik, och den retorik som gick hem för 20 år sedan, fungerar allt sämre med åren. Eftersom vi befinner oss i en omvälvande tid, åldras bilderna fort, bildligt talat.

En bild säger mer än tusen ord, sägs det. Tusen ord som säger fel sak är inget att sträva efter.

At mangalore just before the new year