fredag 6 januari 2012

95 teser, VI

Dagens tes:
The Internet is enabling conversations among human beings that were simply not possible in the era of mass media.
Om vi börjar med att stöka undan messerschmittandet så vill jag bestämt hävda att internet är ett massmedium. Inte ett enkelriktat sådant, som de gamla massmedierna — och det är däri skillnaden ligger — men definitivt ett massmedium.

Och det är lustigt nog det den här tesen säger; det nya är dubbelriktningen, och dubbelriktningen ger oss konversationer, som inte tidigare varit möjliga. Dessa slarviga formuleringar.

Och det är inte bara i sociala medier som konversationerna pågår — du läser nu min blogg, det är ett led i en, så långt, enkelriktad, konversation, men så fort du skriver en kommentar, går den åt andra hållet också.

Nu blev det kanske lite förvirrat här med enkel- och dubbelriktning, så jag försöker reda ut det lite:

Vad jag ursprungligen menade med detta var att i det gamla enkelriktade var det några få privilegierade avsändare som kunde basunera ut sina budskap. Den vinkling som våra journalister valde åt oss, blev vår världsbild. Vilket känns riktigt obehagligt idag, dels för att man inser att man formats på ett mer aktivt sätt än man vill medge, dels för att man blir alltmer medveten om hur skevt man har formats.

Kanske inte av illvilja från journalistkårens sida, men det är — som ni säkert vet — inte helt lätt att få till fungerande kollektiv, ens om varje individ är en klippa; och vi har sett mer än en journalist som inte direkt är den skarpaste kniven i lådan.

Dagens dubbelriktning består i att ingen kan stå oemotsagd på det sättet som de gamla medierna kunde, på den gamla onda tiden. Om du skriver en kommentar som jag inte gillar och därmed väljer att inte publicera, så kan du alltid skriva din kommentar någon annanstans. Har du en egen blogg kan du bemöta mig där, annars kan du starta en egen blogg. Eller använda någon annan kanal för att sprida ditt budskap. Vill man stå oemotsagd är man född för sent.

Och det är ju egentligen väldigt bra.

Visst, det finns alltid personer vars åsikter vi inte delar eller rentav föraktar, som kommer att använda nätet för att sprida sina idéer. Men är man en sann demokrat så är det the name of the game.

Detta skakar de gamla maktstrukturerna i sina grundvalar. Det ska bli mycket intressant att se vad det leder till. Den gamla kinesiska förbannelsen, "må du leva i intressanta tider", tycks ha drabbat oss.