tisdag 10 januari 2012

95 teser, X

Dagens tes:
As a result, markets are getting smarter, more informed, more organized. Participation in a networked market changes people fundamentally.
 Ähum... det är väl inga marknader som blir smartare eller mer informerade; det är väl snarare individer? Eller ja, om man ska ta fasta på att marknader är konversationer, så kan man kanske säga att de blir smartare eller mer informerade. Men då blir det lite cirkelresonemang.

En marknad är inte någon intelligent entitet, och nätet gör den inte till en. Däremot blir en allt större andel individuella konsumenter smartare, bättre informerade och — mer organiserade. Om än i smärre grupper.

Ska man trots allt ta på sig en välvillig roll, så finns det ju sajter som rekommenderar bra produkter, jämför priser, det går att hitta varor på postorderföretag i utlandet — om man vet varifrån man kan köpa utan att stöta på patrull i tullen eller drabbas av idiotiska DRM-spärrar. Och det kan man också få rätsida på med hjälp av nätet.

Man kan boka boende och aktiviteter på sin utlandssemester via nätet — i olika länder har man lite olika uppfattningar om hur sunkigt ett boende kan vara, och hur stor diskrepans man kan ha mellan intrycket i annonsen och verkligheten. Och det kan man berätta om i bloggar och recensioner.

Men jag kan inte påstå att mitt deltagande i detta sammelsurium har förändrat mig på något fundamentalt sätt. Visst, mitt liv har fantastiskt mycket fler möjligheter än det eljest skulle haft, och jag har gjort erfarenheter jag annars inte skulle ha gjort, och det har format mig aningen annorlunda än jag skulle ha blivit eljest. Men inte fundamentalt, nej.

Så, snart ska jag läsa mina 95-teserskollegors alster, och se om de kan övertyga mig om tesens förträfflighet. Jag kan ju ha missat en hel del saker som uppenbart bekräftar tesen, det vore inte första gången.